El cicle COOP: Altres formes de consum i treball

Aquest Cicle s’ha fet dins el marc del Pla de Desenvolupament Comunitari al barri del Xup i la Balconada durant el mes de novembre i desembre, per donar a conèixer experiències i iniciatives d’autocupació des de l’economia social, així com propostes de organització col·lectiva per a afavorir l’estalvi o reduir el consum. La organització ha comptat amb el suport de l’Associació de Veïns de La Balconada, el Casal de Gent Gran de La Balconada, l’Associació de Veïns del Xup, el Casal Cívic del Xup, i l’Associació XarxaCoop.

A continuació presentem un resum de les experiències que s’han presentat, que vol set també un recull de Recursos sobre iniciatives d’Economía Social que esperem que us sigui útil.

Eines i estratègies per a l’economia familiar


Toni Lodeiro, autor de
Consumir menos, vivir mejor’ ens va fer un Taller sobre maneres d’estalviar en l’economia de la llar.

/www.nodo50.org/consumirmenosvivirmejor, articles, vídeos i altres enllaços sobre Consum responsable i comerç just.

L’Aliança contra la pobresa energètica, http://pobresaenergetica.es/

Aquest moviment té l’objectiu de garantir l’accés universal als subministraments bàsics i denunciar a les administracions públiques i a les multinacionals el seu immobilisme.

Baja la Potència, www.bajatelapotencia.org

En aquest web t’informen de com ajustar la potència d’electricitat, necessària a la teva llar, segons l’ús que fas dels teus electrodomèstics, de manera que estalvis en el teu consum.

opcions.org/, La Revista Opcions, per compartir informacions i opinions sobre el Consum Conscient i Transformador (CCT). Eines útils per portar-lo a la pràctica tenim aquest bloc, la revista i unes quantes activitats més.

TAULA EXPERIÈNCIES d’altres Formes de consumir i treballar


GEST, Grups d’Estalvi Solidari Territorial

www.fesgest.cat/
GEST és un Grup d’Estalvi Solidari Territorial es composa de entre 5 a 20 persones que de comú acord decideixen dedicar part del seu estalvi personal a la posada en marxa i la consolidació de projectes empresarials col·lectius i de proximitat, a fi d’afavorir el desenvolupament d’una economia responsable basada en les persones i en el territori. El Gest ‘Les Formigues’ funciona actualment a Catalunya.

CAE – Calidoscoop – Cooperativa d’Activitats i Emprenedoria

cae@calidoscoop.coop www.calidoscoop.coop

Casp, 43, baixos, 08010 Barcelona
670 372 742

La CAE, Cooperativa d’Activitats i Emprenedoria Calidoscoop és un projecte d’innovació social en matèria de generació d’empres a i creació d’ocupació que incuba i accelera projectes empresarials, facilitant la seva arrencada amb una base sòlida i de qualitat permetent la viabilitat i sostenibilitat de les seves empreses. La persona emprenedora obté per una banda un NIF per facturar i un contracte laboral, i per l’altra un projecte col·lectiu basat en l’atenció personalitzada i la mutualització de serveis empresarials i de gestió

Acció Solidària Contra l’Atur

www.acciosolidaria.cat/es

accio@pangea.org

Riera Sant Miquel, 1 bis 3r 2ª, Barcelona 08006

93 217 02 88

Acció Solidària Contra l’Atur és una Fundació que volem donar resposta al problema de l’atur. Des de fa més de trenta tres anys, la Entitat, formada bàsicament per voluntaris, administra un fons econòmic amb l’objectiu de crear nous  llocs de treball. Concedeix  préstecs sense interès per finançar projectes d’emprenedors,  ajuts puntuals, especialment persones amb dificultats econòmiques  i  també a empreses i entitats socials de Catalunya.

Som Connexió,

Cooperativa de serveis de telefonia mòbil i connexió a Internet.

www.somconnexio.org/som-connexio

Son una cooperativa sense ànim de lucre. Que busca cobrir les necessitats de servei de telefonia i connexió internet  i, a l’hora, aglutinar persones amb ganes d’avançar cap a una sobirania de les infraestructures i dels serveis de telecomunicacions. Orientada a contribuir al bé comú com a contraposició a l’afany de lucre. El seu funcionament està basat en la cooperació enlloc de la competició. Som Connexió es va gestar amb la col·laboració de moltes persones i algunes organitzacions, Eticom (impulsat per l’associació Gats) Nubip (l’empresa tecnològica que té el coneixement i la tecnologia per oferir els serveis) ,  Fonyou pels serveis de telefonia mòbil, La Fundació Guifinet pels serveis de connexió internet a través de la Xarxa de Comuns.

Mbici

mbici@mbici.cat

carrer Bruc, 59 Manresa

93 872 58 28

Manresana de Serveis amb Bicicleta sccl, som una cooperativa sense ànim de lucre que té com a objectiu prompoure l’ús de la bicileta i donar a conèixer el nostre patrimoni.

S’organitzen excursions a mida per grups, escoles i empreses, lloguer de bicletes, serveis de missatgeria a Manresa, cursos per apendre a pedalar i de mecànica, venda de bicis elèctriques, i moltes altres activitats.

Productes del CampProductes del camp, cultius ecològics, producció agrària

Associació El Rostoll Verd, (Cooperativa de consum)

www.rostollverd.org

rostollverd.2001@gmail.com

Carrer de la Sardana, 24 baixos, Manresa.

Telf. 610 97 22 54 . Dimarts obert de 18h a 21h.

Associació que promou un consum de projectes ecològics, de temporada i proximitat, que vol afavorir la compra de producció local. Es fan acitvitats de difusió i sensibilització en relació al consum responsable i de proximitat. Es basa en l’autogesió i la cooperació.

COOP57, SCCL

www.coop57.coop/
T 93 268 29 49

Premià, 15 baixos, 08014 Barcelona

COOP57 és una cooperativa de serveis que destina els recursos propis a donar préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

Els recursos propis de COOP57 provenen de dues fonts principals: Aportacions de les entitats sòcies cooperatives, associacions, fundacions i altres entitats de l’economia social) i aportacions dels socis i sòcies col·laboradors. S’inverteix en projectes amb un alt contingut social i valors ètics i solidaris . Les persones i les entitats que dipositen els estalvis a COOP57 participen en l’establiment dels principis i criteris d’inversió i en la gestió dels recursos. Es gestionen els recursos amb criteris democràtics i de transparència.

Mengem Bages

www.mengembages.coop/

Bruc, 59, baixos, 08241 Manresa, Barcelona

649 49 29 70

MengemBages és un projecte de Frescoop SCCL (www.frescoop.coop ), cooperativa mixta de treball i consum integrada a la XarxaGedi. (www.xarxagedi.coop). Frescoop SCCL, és una cooperativa d’iniciativa social sense afany de lucre, que ja fa temps que treballa al Bages, sobretot en la gestió de cuines i distribució d’aliments per menjadors escolars, amb una clara  voluntat de treballar amb el territori i pel territori. Amb aquesta intencionalitat va sorgir la idea de crear MengemBages. Posar-nos al servei de persones productores i consumidores per fer d’enllaç entre unes i altres. La persona productora decideix els productes que vol oferir i els preus, i els consumidors/es composen la seva cistella.

Som Energia

www.somenergia.coop

 info@somenergia.coop

972.183.386

Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Les nostres activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Estem compromesos a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.

La Parada – Activita’t per Viure a l’Hort (Càritas Manresa)

Iniciativa cooperativa de producte local

La Parada és un projecte d’autoocupació de producció d’horta. Neix en el programa de Càritas en el què s’acompanya a persones en risc d’exclusió a gestionar un hort, i , a partir d’ell, facilita diferents aprenentatges que el grup pugui demandar. La Parada està formada per persones que cultiven el seu hort en agricultura ecològica i posen a la venda els seus productes. En l’actualitat s’està avançant en la creació d’una empresa d’economia social.

Xarxa d’Aliments de Manresa

facebook.com/xarxaalimentsmanresa

La Xarxa d’Aliments de Manresa, és un projecte que té per objectiu satisfer una necessitat bàsica com és l’alimentació mitjançant el suport mutu i la solidaritat entre els seus integrants. Funciona de forma assembleària. La Xarxa d’Aliments s’organitzarà cada dimarts a partir de les 7 del vespre en assemblea i es reparteixen els aliments que han recollit d’excedents dels negocis i productors que participen a la iniciativa: petits comerços, mercats, supermercats,… Les assemblees se celebraran a l’Ateneu la Sèquia.

Les CAF

www.winkomun.org,

comunidadescaf.wordpress.com

Les CAF són petites comunitats en les que els socis, generalment entre 10 i 30

persones, aporten petites quantitats de diners que els permeten convertir-se en accionistes de la CAF. Amb el fons creat s’ofereixen petits crèdits d’una mitjana de 400€ que serveixen per cobrir despeses com reparacions, remeses al país d’origen, llibres per l’escola dels nens…

El model de les CAF és simple, eficient i local. La idea sobre la que se sustenten les CAF és senzilla: per què no posem entre tots una petita quantitat de diners i creem un fons per donar-nos préstec entre amics, familiars o companys amb qui tenim una relació de confiança? La clau és resoldre necessitats econòmiques petites però indispensables.

Actualment existeixen 35 CAF a diferents municipis de Catalunya que compten amb més de 600 socis i 1.500 beneficiaris indirectes, dels quals la major part són persones adultes.

Taller pràctic d’introducció a l’economia social i disseny de idees de autocupació.

Aquest Taller es planteja com un Taller per donar respostes a dubtes sobre la creació o impuls de iniciatives o idees de autoocupació. S’informa sobre dels requisits necessaris per la creació de una cooperativa i s’explica en el seu funcionament i la relació i tasques dels cooperativistes.

Es dona a conèixer la experiència del projecte Dones i Gent Gran impulsat per la cooperativa l’Arada sccl.


Projecte Dones i Gent Gran, (al Sud del Solsonès)

dependenciaenelmonrural.wordpress.com/

El projecte es basa en la coordinació i organització conjunta d’un servei d’atenció a la dependència basat en serveis de proximitat basat en la professionalització de les cuidadores de les persones grans i la creació d’iniciatives empresarials locals.

La creació d’una cooperativa ha esdevingut una solució amb força per generar autoocupació en persones aturades, tant per joves, persones en risc d’exclusió social, professionals amb llargues trajectòries, com per dones cuidadores, etc. És doncs una organització autònoma, d’almenys tres persones, amb necessitats comunes que desitgen millorar la seva situació econòmica, social i cultural, unint-se per treballar en una empresa de propietat comuna. Es genera així un en torn democràtic, participatiu, i de respecte a la persona. Aquesta formula de treball aporta una alternativa a la economia informal i permet una capacitació i educació permanent dels socis i treballadors.

Per a més informació sobre el Nou Règim Laboral per als Treballadors de la Llar, veure docs projecte Dones i Gent Gran. http://dependenciaenelmonrural.wordpress.com/


L’Arada creativitat social, sccl

http://larada.net/

93 872 97 09

L’ARADA sccl és una cooperativa de persones que creuen necessària la creació d’espais de participació-acció pel desenvolupament comunitari i sostenible del territori. Som un equip multidisciplinar, provinent dels camps l’ecologia, les ciències ambientals i la sociologia. Creem espais de reflexió, investigació i acció per tal de construir col·lectivament nous models de desenvolupament comptant i empoderant les comunitats locals.

Ofereix serveis destinats tant a entitats associatives o professionals com a administracions públiques, a tota entitat que cerqui serveis de formació o assessorament en processos participatius, culturals, i de desenvolupament comunitari i estratègic.


GEDI sccl, cooperativa d’atenció a les persones

www.xarxagedi.coop

empresarial@gedi.org

Carrer Llull 27-39, 2n 9a., Barcelona.

93 309 62 81

La XARXAGEDI és una cooperativa de iniciativa social i de treball. Te actualment 60 treballadors que són socis. Porta entre d’altres Centres Oberts, Escoles Bressol. Es tracta d’una XARXA multi sectorial on el conjunt dels seus Nodes es dediquen a activitats tan diversificades com els serveis de gestió alimentària, els serveis d’atenció a les persones, o els serveis d’ingenieria i construcció.


ARACOOP

www.aracoop.coop
Aracoop és un programa marc de cooperació público-privada, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació de la Confederació i les Federacions de cooperatives i amb la col·laboració de més de 80 institucions públiques i privades implicades en la creació i creixement d’empreses de l’economia social i cooperativa. Vol posar en valor l’economia social i cooperativa com a model empresarial estratègic i transformador de realitats socials, per promoure i ampliar les empreses de l’economia social. Aplega més de 80 entitats i institucions que comparteixen objectius.


XARXA COOP

www.xarxacoop.cat

Xarxa Coop és l’inici d’una nova etapa, amb nous grups incorporats i l’adaptació del projecte als temps canviants que ens toquen viure. Xarxa Coop està formada per 7 cooperatives de treball d’iniciativa social que compartim el compromís amb una economia socialment responsable i implicada en la promoció local i la transformació social. Aquest compromís es manifesta tant en la tipologia dels serveis que oferim en conjunt, com en el caràcter obert i dinàmic que donem a la xarxa.

Es tracta d’una aliança entre projectes que compartim un espai obert, d’intercanvi i creativitat que garanteix l’oferta de serveis adaptats a les diferents realitats complexes dels nostres temps.
La diversitat, la creativitat, el treball en xarxa i la implicació territorial són els principals valors de cadascuna de les iniciatives que en formem part i també els valors que defineixen la iniciativa col·lectiva de
Xarxa Coop.

T’agradaria implementar alguna iniciativa des del barri!?

Contacta amb el PDC, et podem acompanyar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *