IMPOST DE SOCIETATS. QUÈ HE DE SABER ?

calculator-385506_1280

Informació extreta de xarxa.net 

Què ha canviat?

Abans de l’aprovació d’aquesta llei, no havien de presentar l’impost les entitats parcialment exemptes que no feien activitat econòmica i complien els tres requisits següents:

  • Que els seus ingressos no superessin els 100.000 euros anuals.
  • Que els seus ingressos sotmesos a retenció no superessin els 2.000 euros anuals.
  • Que les rendes no exemptes estiguessin sotmeses a retenció.

Les rendes exemptes en aquest règim són les que corresponguin a l’objectiu social de l’entitat, sempre que no siguin obtingudes a partir d’una activitat econòmica, és a dir, de la venda de béns o prestació de serveis. A la pràctica, estarien exemptes les subvencions, donacions i quotes de socis.

Ara, amb la nova llei de l’Impost de Societats que elimina aquests supòsits,totes les entitats queden obligades a presentar l’impost, sense cap excepció.

El passat 10 de febrer, però, el ministre d’Hisenda Cristobal Montoro va obrir la porta a la recuperació dels supòsits d’exempció de l’Impost de Societats, si més no per a aquelles entitats que no superin els 50.000 euros d’ingressos anuals. Caldrà, doncs, estar atents a l’actualitat per saber com es concreta finalment aquesta recuperació.

A qui afecta? I quan?

L’obligatorietat de presentar l’Impost de Societats recau ara sobre totes les entitats, amb independència del seu volum pressupostari i de si fan activitat econòmica o no.

És obligatori presentar l’impost per als exercicis començats l’any 2015.

L’impost s’ha de presentar dins dels 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a la finalització de l’exercici econòmic de l’entitat. El més habitual és que l’exercici econòmic de l’entitat vagi de gener a desembre: en aquest cas, l’impost es presentarà entre l´1 i el 25 de juliol de 2016.

Què implica haver de presentar l’Impost?

Per poder confeccionar l’impost, cal que les entitats portin comptabilitat de partida doble des de l’inici de l’exercici.

Que l’impost surti a pagar o no dependrà del resultat de l’activitat econòmica (no exempta) que l’entitat hagi tingut durant l’exercici, és a dir, ingressos menys despeses de la part que tributi.

Com han reaccionat les entitats?

Les entitats estan denunciant que aquesta obligatorietat no té cap avantatge per a la gestió sinó que, ben al contrari, la dificulta i, fins i tot, podria posar en perill la supervivència de moltes entitats.

En aquest sentit, CiU ha presentat al Congrés una proposició de llei en què demana el manteniment dels supòsits d’exempció de l’impost.

A primers de febrer, 14 federacions i plataformes s’han manifestat en contra de la reforma i han exigit el manteniment dels supòsits però també l’establiment d’un nou marc fiscal per a les associacions.

I com puc rebre més informació?

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *