Formació en salut sexual i reproductiva

Des del PDC Xup i CEPS Salut us convidem a la jornada de formació “Vols ser un agent de salut sexual i reproductiva?”. L’activitat esta oberta a tothom que estigui interessat i és gratuïta.

La jornada de formació es realitzarà al local de la AVV del Xup el dissabte 15 de desembre de 9 a 13h i de 16 a 20h.

Cal inscripció prèvia, fins al 13 de desembre, en aquest enllaç.

Mes informació: aavvxup@gmail.com / 938729306 (dijous de 9 a 18h i divendres de 8 a 12h) / https://pdcxupmanresa.cat/

La jornada de formació l’imparteix l’Associació CEPS. Associació per a la Prevenció i la Promoció de la Salut, formada per professionals interessats en la promoció de la salut comunitària. Desenvolupa estudis i projectes d’intervenció en salut dirigits a joves, immigrants, persones amb discapacitat intel·lectual, dones, entre d’altres. Es treballa majoritàriament amb la figura del/a mediador/a. Es a dir, es forma, assessora i es dona suport al/a professional que està en contacte directe amb la població diana: educadors, professors, professionals sanitaris, agents comunitaris de salut, etc. així com a les famílies.

 

La missió de la entitat és promoure la salut i contribuir-ne a la prevenció afavorint hàbits i entorns saludables per tal de millorar la qualitat de vida de la població i així reduir les desigualtats en salut.

 

L’objectiu principal de la formació, és capacitar a joves com agents de promoció de la salut sexual i reproductiva, així com a mediadors (professionals, monitors, educadors, etc.), en contacte habitual amb joves a l’àmbit extraescolar (casals, esplais, escoles taller, etc.) per tal que puguin desenvolupar intervencions preventives que redueixin el risc dels joves a infectar-se pel VIH, altres malalties de transmissió sexual i que evitin l’embaràs no desitjat, amb aquests joves en el seu propi territori.

 

Així doncs, aquesta formació va dirigida tant a tècnics i educadors, així com a membres d’entitats, que treballen amb el col·lectiu jove. Alhora també va dirigit a joves interessats en formar-se com a agents de promoció de la salut sexual i reproductiva a la seva pròpia comunitat.

 

Per altra banda, els objectius específics de la formació es poden concretar en:

 

  • Formar en coneixements, actituds, valors i habilitats en relació a la prevenció del VIH/Sida, embarassos no desitjats i altres malalties de transmissió sexual per a desenvolupar intervencions que treballin aquests determinants amb joves del seu mateix municipi.
  • Formar en habilitats de comunicació i negociació a l’entorn de les relaciones personals i de parella.
  • Treballar el rol de ‘peers’ com a agents de prevenció del VIH/Sida, embarassos no desitjats i altres malalties de transmissió sexual.
  • Fomentar l’autoconcepte i l’autoestima dels agents i dotar eines per a treballar amb els joves.
  • Educar emocionalment als agents i facilitar recursos per a l’educació emocional dels joves.
  • Promoure la reflexió davant les conductes promotores de salut sexual i reproductiva.
  • Facilitar tècniques i estratègies per a treballar amb joves.
  • Dissenyar intervencions per a treballar amb joves.

 

Els continguts bàsics d’educació sexual que es presenten en el programa formatiu són els relacionats amb la sexualitat, les relacions sexuals, el sexe segur, la reproducció, els mètodes anticonceptius, la identitat sexual, la orientació sexual i el desenvolupament sexual. S’inclouen també els temes relacionats amb les malalties de transmissió sexual (MTS) i el VIH/Sida, epidemiologia, vies de transmissió, conductes de risc, diagnòstic i mètodes de prevenció. Es treballen també coneixements sobre els recursos disponibles en el territori per a treballar prevenció del VIH/Sida i altres MTS.

 

La formació inclou també el treball dels valors personals i culturals relacionats amb el VIH/Sida i les MTS, tant dels joves formats com de la població amb la que van a treballar. En el desenvolupament personal influeixen elements tan importants com les creences i les actituds cap a la sexualitat i els seus riscos associats, l’autoestima, l’autoconcepte i l’educació emocional, així com els rols i les normes de gènere.

 

Les habilitats que es treballen en la formació dels es refereixen tant a les necessàries per a ser formats com agents de salut com les que es refereixen pròpiament a la realització de conductes protectores. Com a elements clau per a actuar com a ‘peers’ amb altres joves es treballen habilitats de comunicació per a transmetre informació i missatges positius relacionats amb la prevenció. En quant a les habilitats relacionades amb la realització de conductes preventives, es treballen també habilitats de comunicació (de negociació amb la parella l’ús de mesures protectores); habilitats específiques per a evitar el contagi del VIH/Sida, embarassos no desitjats i altres MTS (ús del preservatiu i altres mètodes anticonceptius).
cartell salut sexual 15 desembre Xup

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *